|
Post by Admin on Nov 2, 2021 15:38:35 GMT
Eto nakon skoro 13 godina druzenja sa androidima odlucio sam da malo promjenim pa sam prije 2 mjeseca kupio Iphone SE, ne vidim neku veliku razliku u operativnim sistemima osim u nekim programima kao na primjer facetime koji je puno superiorniji viberu i njemu slicnim aplikacijama, ima jos nekih stvari kao integracija sa drugim apple uredajima tipaipad koji isto posjedujem, sigurno je izbor veci za andriode ali meni ove dvije stvari facetime i dobra integracija su bitne.
|
|
|
Post by kulinban on Nov 2, 2021 18:43:26 GMT
kako bolan ne vidiš? jedna od fatalnih i najtežih grešaka Appleovih Jobs šupaka je nemogućnost direktnog pristupa memoriji telefona  kao sto je totalno prosto kod androida, jednostavno kao pristup bilo kojoj flash memoriji, npr. USB stiku, pa sa filo-ovima možeš da radis šta hoćes, kopiraš, prebacujes, brišeš... sto je nemoguća misija na Iphone kurcu pa gdje je onda
dual sim
sd card elem ja nikad više na iphone, mada mi se ovaj malac iphone MINI 12/13 ali me odbija iOS
|
|
|
Post by Admin on Nov 2, 2021 19:38:28 GMT
Za moje potrebe je jedino taj dual sim malo problematican, fino je imati ekstra sim kad si u inostranstvu, za to ostalo sto si naveo moguce je da nesto znaci za malo tech savy users sto bi anglosaksonci rekli ili ti malo profesionalnijim korisnicima. Meni je sve u oblacima, svi filove vezani za excel, word, powerpoint, pdf knjige se bez problema otvaraju kao i stare aplikacije sa androida. Nebi ti znao odgovoriti zasto te opcije ne uvedu, vjerujem da to znaci mnogim korisnicima, isto mozes reci zasto bas sada uvode display od 120 herca kada to androidi imaju odavno neki 90 a neki 120 herza, zasto godinama ne poboljsavaju bateriju i tako dalje. Sada su sve te stvari na mjestu a mogli su to odavno uraditi. Moja teorija je da to namjerno ne rade posto Iphone izlazi jednom godisnje dok androida ima ko govana, konkurancija je zestoka i stalno ih pumpaju na trziste, kada bi oni sve te mane poboljsali kakva bi im prezentacija bila za godinu dana, oni znaju da imaju milione kultnih pratilaca po cijelom svijetu koji ce kupiti Iphone pa da je najgori na svijetu tako da im se ne zuri sa tim inovacijama, mozda sljedece godine bude velika novost evo sada mozes i memoriju manipulirati, ko zna. Ovaj SE nije skup i sa njim imam neke prednosti kao Facetime koji je jednostostavno bolji od svega sto androidi imaju, barem meni, bolja sigurnost i integracija sa ipod-om, a cijena telefona je sasvim o.k.
|
|
|
Post by kulinban on Nov 2, 2021 21:27:29 GMT
pa da, možda im to i jeste krajnji cilj, da se sve digne na "cloude", što objasnjava da su Ajfuni uvijek bili tanki sa internom memorijom, a nikad nisu imali ni sd card slot po meni nije sretno rješenje, evo hoću neki film koji sam skinuo sa mobitelom, a koje stalno skidam s torent aplikacijom na mobu, a koji su oko 2-3 GB da prebacim na laptop, da bi onda skinuo na stick i gledao na TVu!
znači sa Ajfunom bi to moro prvo prebacit na neki cloud a onda na laptopu skinut sa clouda... niđe veze
em gubljenje vremenea u postavljanju i skidanju pogotovo ako su zagušeni serveri clouda ili loša konekcija, a tu je i potrošnja intenreta, ja uglavnom 90% koristim mobilni internet tako da mi je i dalje glavno KABLO za vezu mob-laptop/PC
p.s. ne izlazi "milion" androdia bar onih koji su prava konkurencija Ajfunu, a to su flagshipovi, naprimjer kod Samsunag je to S serija, s21 ili sada s22
izlaze jednom godisnje kad se pojavi novi top čip snapdragona, sad je to sd 888a u decembru izlazi novi 88x za s22 i ostale flagshipove drugih brendova, sonija, Xiaomija npr. by the way koristim isto nekadašnji flagship sa sd 835 - htc u 11 već tri godine i ne mislim mijenjat jer je, s jedne strane, mobitel odličan, radi 3 godine ko Doxa, nije štucno nijednom, i s druge strane uopšte mi se ne sviđaju noviji mobiteli sa nekih milion kamera pozadi i nekim rupicama po elranu, pa ne bi znao ni koji da noviji kupim ?!? možda Google Pixel 4 sa sd 855
|
|
|
Post by Admin on Nov 3, 2021 13:16:30 GMT
Ma znam da se mjeri prema flagship modelima, nisam bas toliko tehnološki nepismen, ali opet se nakupi i njih dosta flagship od Xiaomija, Nokije, Samsunga, Sonija Itd, a za display pa one plus budžet telefoni imaju odavno displeje od 90 to 120 herca, kad smo već kod procesora jabukin A15 briše pod sa svim konkurentima prema pisanjima nekih novinara, šta mislis o tome. Neko mi reče da Apple nudi update 5 plus godina dok android samo 2 i nakon dvije godine telefon slabije radi, koliko ima u tome istine, i šta je sa prodajnom cijenom recimo Samsung ultra modela na primjer ili bilo kojeg top androida ,moja žena isključivo iphone kupuje, za dvije godine ga proda u pola cijene bez problema i ne stavi ga na oglas kako treba. I još mi reci šta mislis o ovim M1 procesorima u jabukinim AIR modelima i oviim najnovijim procesorima u pro modeli sto zaklase Intel.
|
|
|
Post by kulinban on Nov 3, 2021 18:52:51 GMT
naravno da je A15 bolji jer je novi čip, odgovor Qualcoma sa snapdragonom uvijek kasni, nekada je predstavljan tek u februaru naredne godine, dakle pola godine poslije Apple čipova, zadnjih godina ipak u decembru, tako da će tek taj čip biti prava konkurencija i pandam A 15, novi sd 88x koji će se pojavit u devembru, vjerovatno sa novim samsungom s22 ili Xiaomijem mi12 sd 888 je pandam A 14
posljednjih godina kako android postaje sve bolji OS i optimiziraniji a sd čipovi sve jači, topi se nekadašnja prednost fluidnosti iOS i iPhone po čemu je bilo poznat, pa je tako npr. iPonr 4 koji sam zadnji koristio (eno ga stoji ko suvenir potpuno ispravan čak i baterija dobro drži) sa samo 500 MB RAMa radio bolje od tadašnjih android mobitela sa paritetnim čipovima u flagshipovima i sa 1 ili 2 GB RAMa
međutim, zadnjih par godina usudio bih se reći da su andorid flagshipovi ako ne i bolji ono sigurno jednaki po radu, čak i antutu brojevi to govore, mada neki to ne smatraju prezentnim
iPhone drže cijenu i kao polovni jer ista klijentela koja iskešira precjenjenu sumu za nov mob, jednako tako daje i za polovni
ponavljam, iako mi je ovaj malac iPhone 12/13 mini zapo za oko zbog idealnih kompaktnih dimenzija, odbija me iOS pa ga tako ipak neću kupit
za ostalo što si pitao ne bih znao
|
|
|
Post by kulinban on Nov 4, 2021 12:45:47 GMT
|
|
|
Post by kulinban on Nov 5, 2021 13:57:19 GMT
|
|
|
Post by kulinban on Jun 8, 2022 18:17:13 GMT
Eto nakon skoro 13 godina druzenja sa androidima odlucio sam da malo promjenim pa sam prije 2 mjeseca kupio Iphone SE, ne vidim neku veliku razliku u operativnim sistemima osim u nekim programima kao na primjer facetime koji je puno superiorniji viberu i njemu slicnim aplikacijama, ima jos nekih stvari kao integracija sa drugim apple uredajima tipaipad koji isto posjedujem, sigurno je izbor veci za andriode ali meni ove dvije stvari facetime i dobra integracija su bitne. kkavi su utisci o Ajfunu nakon dosadašnjeg korištenja
|
|
|
Post by Admin on Jul 3, 2022 15:08:02 GMT
Sve o.k osim baterije, to je to u kratkim crtama, volim sto se dobro sinhronizuje sa iPadom, inače nema neke razlike između IOS i androida po meni. Iako vidim po forumima se stalno svađaju ovi kažu android telefoni idu i quratz nakon dvije godine, ovi kažu iPhone precijenjen bla bla.
|
|
|
Post by kulinban on Jul 4, 2022 5:55:09 GMT
da android telefoni "idu u kurac" poslije dvije godine je čista glupost koju mogu potvrdit iz prve ruke i dalje koristim htc u 11 evo već 3,5 godinu i radi ko švicarski sat i nemam ga namjeru mijenjat !! ne zato što ne mogu, nego zato što mi se novi modeli sa kurčevimn rupicama u displeju apsolutno ne sviđaju
|
|